Polystrate dendrolieten: Kennen creationisten de visie van moderne geologen niet?

Onlangs verscheen er op de website van René Fransen een gastbijdrage van Leon van den Berg. Leon van den Berg is afgestudeerd in de structurele ingenieursgeologie (1977-1984) aan de universiteit van Utrecht.
De gastbijdrage had als onderwerp polystrate dendrolieten (poly=veel, stratum=lagen, dendroliet=versteende boomstam); het doel was een creationistisch argument te weerleggen. Het argument, wat een stroman is, maar daarover later meer, was dat geologen menen dat sedimentatie altijd langzaam gaat, en was toegespitst op polystrate dendrolieten. Wanneer het weerleggen van argumenten op een constructieve manier gebeurt, zijn bijdragen van geologen wat mij betreft zeer welkom. Dat bevordert het debat, en ja, creationisten hebben ook vaak ongelijk, of komen ook wel eens tot andere inzichten.

De rest van de weerlegging is in de onderstaande PDF te lezen. Met dank aan uitgeverij Maatkamp die de tekst en de opmaak gecontroleerd heeft. Uitgeverij Maatkamp is de uitgever van het creationistische boek Wie heeft God gemaakt geschreven door Prof. E. Andrews. Zie: http://uitgeverij.eddymaatkamp.nl/book/4?p=3

Polystrate dendrolieten: een reactie op Leon van den Berg

Advertentie

4 Reacties op “Polystrate dendrolieten: Kennen creationisten de visie van moderne geologen niet?

 1. In ‘De Ark in de Branding’, Ouweneel 1976, haalt Ouweneel de polystrate fossiele bomen op blz 124-125 aan, onder verwijzing naar Rupke en Lammerts. Dit is onderdeel van Ouweneels verhaal dat steenkoollagen zeer snel gevormd zijn. Ouweneel noemt dat dit wijst op snelle begraving maar noemt geen competente geologen. Ouweneel zegt als conclusie uit de polystrate fossielen en nog zo wat: “Het is werkelijk onbegrijpelijk hoe zovele geologen kunnen vasthouden aan de uniformitarische opvatting van steenkoolvorming”.
  Het is mogelijk Ouweneels verhaal te lezen alsof de geologen verdedigden dat die bomen ook langzaam begraven waren. Ouweneel is een goede bron voor klassieke misvattigen.

 2. @ Gerdien,

  Bedankt voor je reactie.

  GdJ: “Het is mogelijk Ouweneels verhaal te lezen alsof de geologen verdedigden dat die bomen ook langzaam begraven waren.”

  JvM: “Uit het artikel van Rupke kunnen we anders concluderen. Ouweneel heeft het vooral over steenkoolvorming. Hij zegt niet: “Het is werkelijk onbegrijpelijk hoe zovele geologen kunnen vasthouden aan de uniformitarische opvatting van langzame sedimentatie rond polystrate fossielen.” Aangezien Ouweneel wel bekend is met het artikel van Rupke, lijkt mij het verre van logisch, zelfs misleidend, om dan te beweren dat de visie van geologen is dat de sedimentatie rondom die polystrate dendrolieten langzaam gaat. Gelukkig doet Ouweneel dat ook niet.”

 3. Ouweneel impliceert het wel degelijk. En als Rene Fransen er nog steeds vragen over krijgt van creationisten, betekent dit dat er een onverdachte creationisgtische bron is voor het idee dat polystrate fossielen de ouderdom van de aarde zoals te zien in de gesteenten ontkrachten.

 4. @ Gerdien,

  “Ouweneel impliceert het wel degelijk.”

  Waar? Niet in het stuk wat jij noemt in ieder geval. Want voor deze quote: “Het is werkelijk onbegrijpelijk hoe zovele geologen kunnen vasthouden aan de uniformitarische opvatting van steenkoolvorming”. Gaat het over steenkoolvorming.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s